Eκτεταμένη πλήρως εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση κήλης (eTEP)
Η τεχνική της εκτεταμένης πλήρως εξωπεριτοναϊκής αποκατάστασης κήλης ή eTEP, από το «extended view Τotal Εxtra-Peritoneal approach» και οι τροποποιήσεις της (π.χ. eTAR) είναι μία εξαιρετικά προηγμένη μικροεπεμβατική τεχνική της χειρουργικής των κηλών, που αφορά κυρίως την θεραπεία των μετεγχειρητικών κηλών και έρχεται να δώσει λύση σε πολλές περιπτώσεις κηλών, που η τεχνική της λαπαροσκοπικής αποκατάσταση κήλης με ενδοπεριτοναϊκό πλέγμα ή lap.IPOM δεν μπορεί να εφαρμοστεί και που μέχρι τώρα έπρεπε να χειρουργήσουμε ανοιχτά.
Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;
Η eTEP διενεργείται υπό ολική αναισθησία και σε ύπτια θέση (Εικ.1). Μέσω πολύ μικρών οπών στο δέρμα, μισού έως ενός εκατοστού, εισερχόμαστε από τα πλάγια μακριά από την κήλη και εντός του κοιλιακού τοιχώματος, χωρίς να μπαίνουμε εντός της κοιλιάς (εξωπεριτοναϊκά). Με την βοήθεια της λαπαροσκοπικής κάμερας και των άλλων λαπαροσκοπικών εργαλείων, πάχους επίσης μερικών χιλιοστών, παρασκευάζουμε τον εξωπεριτοναϊκό χώρο μαζί με τα στοιχεία της κήλης, δηλαδή το κηλικό χάσμα και τον σάκο της με το περιεχόμενο του (γενικά για τις κήλες πατήστε εδώ).
Στην συνέχεια κλείνουμε χωρίς τάση το κηλικό χάσμα με ράμματα, εξασφαλίζοντας έτσι την ανατομική ανακατασκευή του κοιλιακού τοιχώματος. Τέλος εισάγουμε στον εξωπεριτοναϊκό χώρο, που παρασκευάσαμε, ένα απλό πλέγμα συνήθως μεγέθους 15 επί 25 εκατοστών ή και μεγαλύτερο, ανάλογα με το μέγεθος της κήλης. Εδώ να σημειωθεί ότι το πλέγμα, όσο μεγάλο και να είναι εισάγεται στην κοιλιά από τις ίδιες μικρές οπές, χωρίς επιπλέον τομές.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου eTEP;
Η eTEP έχοντας όλα τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της λαπαροσκοπικής και μικροεπεμβατικής χειρουργικής έναντι της ανοιχτής χειρουργικής των κηλών, υπερτερεί ακόμα περισσότερο έναντι της lap.IPOM για τους εξής λόγους:
- Το πλέγμα στην eTEP τοποθετείται εξωπεριτοναϊκά, χωρίς να έρχεται σε επαφή με τα σπλάχνα και έτσι δεν χρειάζεται να είναι διπλής όψεως, ούτε χρειάζεται να στερεωθεί με συσκευές καθήλωσης, όπως στην lap.IPOM, με αποτέλεσμα το χαμηλότερο κόστος και την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μετεγχειρητικών επιπλοκών όπως συμφύσεις, συρίγγια και πόνος.
- Η σύγκλειση της κήλης στην eTEP γίνεται σε δύο στρώματα και χωρίς τάση συγκριτικά με την lap.IPOM που γίνεται σε ένα στρώμα και με ήπια έως μέτρια τάση, με αποτέλεσμα την πλήρη ανατομική ανακατασκευή του κοιλιακού τοιχώματος με συνέπεια την καλύτερη κινητικότητα και την μείωση του πόνου στα πλάγια της κοιλιάς και την μέση, όταν τα συμπτώματα αυτά υπάρχουν.
- Η δυνατότητα χρήσης της τεχνικής του οπίσθιου διαχωρισμού των ανατομικών στοιχείων, δηλαδή μετατροπής της eTEP σε eTAR, επομένως η δυνατότητα αντιμετώπισης πολύ μεγαλύτερων κηλών σε σχέση με την lap.IPOM, χωρίς μετατροπή σε ανοιχτό χειρουργείο.
Εδώ είναι σημαντικό να τονίσουμε πώς η eTEP δεν έχει αντικαταστήσει την lap.IPOM, αλλά την συμπληρώνει, στις περιπτώσεις που η lap.IPOM αγγίζει ή ξεπερνάει τα όρια των δυνατοτήτων της.
Η eTEP αποτελεί αυτήν την στιγμή την κορωνίδα των μικροεπεμβατικών τεχνικών στην χειρουργική των κηλών. Εφαρμόζεται σε πολύ λίγα κέντρα στο εξωτερικό και από ελάχιστους χειρουργούς στην Ελλάδα, με έναν από αυτούς να είναι ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Μάριος-Κωνσταντίνος Κόκκαλης (βιογραφικό εδώ). Ο γιατρός έφερε και εφάρμοσε αυτήν την τεχνική, για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν, όπου ήταν υπεύθυνος του Τομέα των Κηλών και πλέον την έφερε και στην Ελλάδα.